Social Icons

linkedinrss feedemail

Friday, June 28, 2013

1st Industrial Design Exhibition of University of the Aegean












Περιγραφή:

Οι κλιματικές αλλαγές που βιώνει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια οφείλονται κατά κύριο λόγο στη χρήση συμβατικών μορφών ενέργειας, όπως ο ορυκτό πλούτος. Η αύξηση του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτεί περισσότερη ενέργεια, που συνεπάγεται μεγαλύτερη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επιβαρύνοντας το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια παρατηρείται κυρίως στις αστικές περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού. Στόχος είναι η ατομική συμβολή για τη μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα.


Μελετήθηκαν όλες οι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και θεωρήθηκαν ως καταλληλότερες η αιολική και ηλιακή ενέργεια για τις αστικές περιοχές. Ορίστηκε ως περιοχή έρευνας η Αθήνα και έγινε μελέτη του νομοθετικού πλαισίου από το 1997 έως το 2010. Ακολούθησε οικονομική μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκού και αιολικού συστήματος , με το πρώτο να εμφανίζεται καταλληλότερο σε σχέση τιμής/ απόδοσης/ απόσβεσης. Έγινε έρευνα σε κοινωνικούς παράγοντες για το πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τις ΑΠΕ μέσα στις πόλεις και παρατηρήθηκε, με τη βοήθεια φωτογραφιών, ο διαθέσιμος χώρος καθώς και η ηλιοφάνεια στην ταράτσα των κτιρίων. Επιλέχθηκε ως καταλληλότερη πηγή ενέργειας για το συγκεκριμένο προβληματικό χώρο η ηλιακή.


Στη φάση του σχεδιασμού λήφθηκαν υπόψη τα χαρακτηριστικά, οι λειτουργικές
απαιτήσεις και οι λειτουργικοί περιορισμοί που πρέπει να πληροί το αντικείμενο.
Σχεδιάστηκαν προσχέδια με βάση τις παραπάνω προδιαγραφές και με χρήση της
σχεδιαστικής μεθόδου στάθμισης βαρών, επιλέχτηκε το καταλληλότερο. Έπειτα, έγινε λεπτομερή σχεδίαση και ανάπτυξη του προϊόντος.


Σχεδιάστηκε φωτοβολταϊκό στοιχείο μικρού μεγέθους το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε οριζόντιες, κάθετες επιφάνειες και σε άκρη στηθαίου, περβαζιού κλπ. Οι ίδιες βάσεις χρησιμοποιούνται για όλες τις κλίσεις και γωνίες. Στο πλάι υπάρχει η σήμανση των μοιρών ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη γωνία προς τον ήλιο. Η κάθε σήμανση αντιστοιχεί σε ανάλογη τοποθέτηση. Στις τρύπες τοποθετείται βίδα για σταθεροποίηση του φωτοβολταϊκού.


Η χρήση φωτοβολταϊκών κυψέλων των 2,59 watt έκαστο δεν είναι αρκετή γι αυτό προτείνεται να τοποθετηθεί σε συστοιχία για μεγαλύτερη απόδοση. Το σύστημα συνδέεται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης με βάση το νόμο ‘Πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες (2009)’.